Бројач посета

2018740

КРАЋИ АКЦИОНАРСКИ ПРИРУЧНИК

НЕОПХОДНО ЈЕ ЗНАТИ!

ШТА СУ ЦИЉЕВИ УДРУЖИВАЊА?

• Информисање свих будућих акционара
  • Јединствен наступ на скупштини акционара
  • Учешће у управљању у скупштини на бази делегатског принципа, тј. колико чланова - толико гласова
  • Удруживање гласова ради што већег утицаја чланства приликом доношења важних одлука за будућност НИС а.д. са једним циљем - увећање вредности акција

ЧЛАНСТВО У УДРУЖЕЊУ ЈЕ ДОБРОВОЉНО!

• нема никакве надокнаде
  • не даје се право располагања акцијама, јер акције су право сваког запосленог. Појединачно нико не може у ваше име да изда налог за продају или да користи ваш глас без вашег пуномоћја или оверене заступничке изјаве.

ВИШЕ УДРУЖЕЊА

С обзиром да у НИС а.д. има више удружења, решење је да се направи споразум свих удружења око заједничког наступа и активности ради заштите права малих акционара. Наша идеја у Јединственој синдикалној организацији НИС а.д. је да окупимо све акционаре и дамо потпуну информацију о намерама Владе Србије и стратешког партнера у вези даље судбине Компаније. Будући акционари ће бити потпуно самостални и нико неће имати право да власнике акција усмерава преко које брокерске куће трговати на берзи.

ЕДУКАЦИЈА

Удружење будућих акционара НИС а.д. има задатак да да што више потпуних и правовремених информација око акција, односно вредности фирме и финасијској ситуацији НИС а.д. Ово ће бити прворазредни задатак Удружења.

АКЦИЈЕ ГЛАСЕ НА ИМЕ

Ако сте оставарили право на акције, односно уписали акције, само ви имате право да дате налог за продају ваших акција и то преко брокерске куће за коју се ви одлучите, јер акције гласе на име. Нико нема право да одлучује о вашим правима осим вас. Да би сте у томе били успешни, први услов је да будете добро информисани о свему. Коначно, о судбини сопствене имовине, новца, а акције су доказ да то поседујете, најбоље можете бринути сами.
Разни душебрижници, који се нуде да управљају нашим акцијама, сасвим сигурно, неће радити боље од нас.

Зашто сопствену будућност да препуштамо другима!?

Радо Митровић
секретар ЈСО НИС а.д.