logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 34 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

Бројач посета

2329895
Данас
Јуче
Ове недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
564
575
4278
14062
22332
2329895

ПОЗИВ ЗАПОСЛЕНИМА НА ЗАЈЕДНИЧКИ САСТАНАК
ТЕМА: ДОБРОВОЉНО ДОПУНСКО ПЕНЗИЈСКО ОСИГУРАЊЕ

На основу Колективног уговора за НИС а.д. и закључака одбора ЈСО НИС а.д.  запослени  имају право на допунско добровољно пензијско осигурање у висини од 75% од висине неоперезивог износа. НИС а.д. склопио је уговор са Конзорцијумом осигуравајућих друштава  дана  03.06.2005. године, са следећим друштвима Дунав, ДДОР и Делта пензијски фондови у износу од 2.000,00 динара која се уплаћују на лични рачун сваког запосленог.

Ново-усвојеним Законом дошло је до одређених законских промена од израде Пензијског  плана и до могућности повлачења средстава почевши од 53 године, и раније, у складу са Правилником.

Одлуком Управног одбора НИС а.д. о стимулативним отпремнинама  предвиђено је да 5% ЗАПОСЛЕНИХ НАПУСТИ ФИРМУ УЗ СТИМУЛАТИВНЕ МЕРЕ, ШТО ЗНАЧИ ДА СЕ ВИШЕ НЕЋЕ УПЛАЋИВАТИ ЗА ОКО 650 ЗАПОСЛЕНИХ, ШТО ЈЕ УШТЕДА ЗА НИС А.Д. У ИЗНОСУ ОД 11.700.000,00 динара.

ЈСО НИС а.д. на основу одлуке Одбора планира  да организује  Заједнички скуп свих друштава за ДОБРОВОЉНО ДОПУНСКО ПЕНЗИОНО ОСИГУРАЊЕ са запосленима који су заинтересиовани за споразумни раскид радног односа о њиховим правима и могућностима које нуде модел Допунског добровољног пензијског осигурања.

Термин одржавања је у периоду од 12.03.2007. до 20.03.2007. године


ПИТАЊА КОЈА СУ ПРИПРЕМЉЕНА ЗА ОВАЈ САСТАНАК

1. Када запослени  може да повуче своја средства и која је процедура повлачења средстава (захтев и процедуру припремити у писаном облику)?

2. Шта је неопходно ако запослени има мање од 53 године а жели да повуче своја средства?

3. Какве су могућности да запослени, коме престане радни однос, настави да уплаћује средства на лични рачун и шта је неопходно да се то  реализује (уговор и на који начин се уплаћују средства)?

4. Каква је могућност једнократне уплате и шта запослени добија, односно кад може да повуче средства и колика би му била пензија?

5. Право наслеђивања средстава запосленог?

6. Шта се дешава са средствима запосленог ако их не повуче и определи се за годишњу уплату?

7. Да ли запослени НИС а.д. који није више у радном односу може да повуче своја средства у свим експозитурама или мора да се обрати централи и шта му је неопходно да се легитимише: потврда фирме, овлашћење  и остала папирологија?