logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 29 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

КОНАЧНО ОТПИСАНА ПРОШЛОГОДИШЊА „ПОЗАЈМИЦА“,
ЈЕДНОКРАТНО ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДА ОД 15 ПОСТО ЗА АПРИЛ,
А ОД МАЈА СТИМУЛАТИВНО НАГРАЂИВАЊЕ

   
Руководства репрезентативних синдиката НИС а.д. после јучерашњег састанка са менаџментом Компаније, прихватили су претходно усаглашени предлог да се прошлогодишња позајмица, односно зајам за набавку огрева, зимнице и уџбеника, отпише свим радницима, осим менаџерима. Такође, од стране менаџмента је предложено да се изврши једнократно повећање зарада од 15% за април, док ће се од маја ове године, уз претходно донете нормативне акте у складу са важећим Колективним уговором, започети са стимулативним награђивањем запослених. О овом предлогу ће се репрезентативни синдикати изјаснити током следеће недеље. Запосленима, који нису “писали позајмицу“, она ће бити исплаћена у наредном периоду.

Руководство Компаније на овом састанку представљали су Кирил Кравченко, генерални директор НИС а.д, Јуриј Масијански, директор функције за системску подршку и корпоративно комуницирање и Олег Алмазов, заменик директора за системску подршку, док је Горан Такић, предводио Одбор Јединствене синдикалне организације  НИС а.д, а Миленко Недић  предводио је Председништво синдиката Нафтагаса.

Образлажући предлог, који се, пре свега, тиче повећања зарада, представници менаџмента су истакли да у садашњим условима нема ни правне основе, али ни стварних финансијских могућности за већи искорак у повећању зарада. Када је реч о формално-правним разлозима они се налазе у члану 8.1.1. Уговора о купопродаји већинског пакета акција,  у коме је, практично, регулисано да ће купац уз помоћ продавца извршавати своје обавезе из Социјалног програма и Колективног уговора, под условом „да Компанија НИС очува повољан финансијски положај, као и узимајући у обзир текућу коњуктуру тржишта и стање српске привреде“.

О стварним разлозима, који сада у многим сегментима, па и у расподели, онемогућавају другачија решења, детаљно је говорио Кирил Кравченко. „У најкраћем“ како је рекао генерални директор „по налазима независне ревизорске куће, НИС је у пословној 2008. години пословао са губитком. Пред Компанијом су  озбиљни задаци, који се своде на финансијско оздрављење и ефикасан рад, како би наставили са инвестицијама. Све ово што сада радимо коначно ће се исплатити  јер то води смањењу дуговања, нарочитио краткорочних кредита. Наша је обавеза да се придржавамо међународних стандарда у пословању, јер само то доноси профит. Само на овај начин НИС ће бити лидер на тржишту југоисточне Европе и биће у стању да се стабилно развија као социјално одговорна компанија. Коначни резултати прошлогодишњег пословања биће познати у мају, а до јуна ове године извештај се и формално мора усвојити“.

Када је реч о инвестиционим плановима и модернизацији ту се, како је рекао Кравченко, ништа не мења и до краја 2012. године за ове намене уложиће се 547 милиона евра, а по свему судећи, и више од овог износа. План инвестиција већ је динамички усаглашен и како ствари сада стоје, већ крајем ове године очекује се и почетак грађевинских радова у Рафинерији нафте Панчево на изградњи нових постројења за производњу најквалитетнијег дизела.
Одговарајући на питање везаном за исплату отпремнина по слову Социјалног програма (750 евра по години стажа), генерални директор је одговорио да послодавац за сада неће покретати иницијативу за раскид радног односа по овом основу. Када је реч о стамбеној проблематици, односно донетим одлукама о стамбеним кредитима, одговор је да ће се све обавезе које су одобрене пре доласка већинског партнера реализовати према запосленима, али ће зависити од финансијских резултата за првих шест месеци ове године. Што се тиче бањског опоравка, медицинске и здравствене рехабилитације радника, као и одмора запослених, ови послови наставиће се и убудуће у складу са досадашњом традицијом.