ОДРЖАНА СКУПШТИНА ОДБОРА СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИЗ СВИХ ДЕЛОВА НИС-а

ЈЕДНОГЛАСНО ЗА - ОТПИС ПОЗАЈМИЦЕ, ЈЕДНОКРАТНО ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДА ОД 15 ПОСТО ЗА СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ И СТИМУЛАТИВНО НАГРАЂИВАЊЕ

Сумирајући закључке и дискусије на Скупштини одбора синдикалних организација репрезентативних синдиката, који окупљају преко 95 посто запослених у Нафтној индустрији Србије, извештај би се могао поделити у два дела. У првом, који је био непосредан повод за овај скуп, одржан 31. марта у Београду, једногласно су потврђени досадашњи синдикални резултати у преговорима са представницима новог већинског власника. Реч је, наравно, о отпису позајмице, једнократном априлском повећању зарада и стимулативном награђивању од маја ове године. Конкретни закључци са овог скупа гласе...

• Прихвата се Одлука послодавца  по којој се потрошачки кредит 2008.године (Зајам за набавку огрева, зимнице и уџбеника) опрашта запосленима, изузев за запослене који су га добили налазећи се на положајима који спадају у менаџере 1. и 2. групе, уз напомену да ће се убудуће кредит добијати искључиво под условом обавезног враћања.
  •  Прихвата се информација о једнократном повећању зарада 15% запосленима за април месец, на основу предлога са састанка преговарачког тима репрезентативних синдиката и менаџмента.
  • Прихвата се „варијабилно“ награђивање радника од маја 2009. године. Услов је израда нормативног акта за награђивање, у складу са Колективним уговором за НИС а.д. (чланови 44, 46 и 47) и учешће представника синдиката у изради акта и раду комисија за оцену вредновања радника.
  • Тражи се од послодавца да, од момента консолидације и финансијске стабилности компаније, како су најавили синдикатима, од јуна 2009.године, примењује одредбе Колективног уговора за НИС а.д. и Социјалног програма  НИС а.д. код исплате зарада.
Међутим, поред овог несумњивог конкретног синдикалног преговарачког успеха, јер лако је могло да се догоди да се позајмица враћа и да запослени остану без икаквог повећања зарада, чини се да је важније од ових конкретних резултата, то што су, сумирајући двомесечно приватизационо искуство, репрезентативни синдикати НИС-а, за разлику од свих осталих, наступили организовано и са добро осмишљеним преговарачким концептом, који је већ дао, али отвара простор и за нове резултате. Практично у овом периоду, који је обележен разликама у оцени финансијског пословања НИС-а током прошле године између државе, која говори о позитивним економским резултатима и новог власника, који тврди супротно, само репрезентативни синдикати били су организована снага, коју је већински власник уважавао. Ово је посебно значајно, јер у овом периоду репрезентативни синдикати су били потпуно сами. Од других мањих синдикалних организација, који и немају упориште у чланству и нису репрезентативни, та помоћ, објективно говорећи, не може се ни очекивати.

На скупштини свих синдикалних активиста у Београду, којом су председавали Горан Такић и Миленко Недић, председници репрезентативних синдиката, у појединим дискусијама могле су се чути и неке сумње да, већински власник, позивајући се на неке делове Купопродајног међудржавног уговора, није обавезан да у случају лоших финансијских резултата предузећа извршава своје обавезе према запосленима. У свим  досадашњим сусретима представника синдиката и руководства Компаније, које је предводио Кирил Кравченко, генерални директор, истицало се да је Гаспром њефт социјално одговорна компанија и да ће сва затечена нормативна акта, пре свега, Колективни уговор и Социјални програм, који су саставни делови Купопродајног уговора, већински власник поштовати. Исто тако, наглашено је да ће се и поред пословног губитка током 2008. године и финансијских тешкоћа током ове године о којима су, приликом ових сусрета детаљно говорили представници менаџмента НИС-а, зараде и остале материјалне обавезе према запосленима извршавати на време.

Београдска Скупштина синдикалних активиста НИС-а потврдила је да су репрезентативни синдикати у директном дијалогу са послодавцем, спремни да у партерском односу са новим већинским власником заштите интересе запослених. Приоритетан задатак синдиката, истакнуто је и овом приликом, је очување права на рад, као и стриктно поштовање важећег Колективног уговора и Социјалног програма.