ОДРЖАНА ДРУГА РЕДОВНА СКУПШТИНА БУДУЋИХ АКЦИОНАРА НАФТНЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ

ЗАКОНСКИ РОК ЗА УПИС АКЦИЈА: 10. АВГУСТ ОВЕ ГОДИНЕ

На Другој редовној Скупштини будућих акционара Нафтне индустрије Србије, одржаној 4. априла, у Београду у Сава центру, усвојена је Декларација у којој се каже да запослени и бивши запослени НИС-а захтевају од Владе Републике Србије да изврши своју обавезу и пренесе акције  на садашње и бивше раднике овог колектива. Такође се захтева да се не умањује учешће радника и пензионера НИС-а у капиталу и вредности акција, а од Владе се тражи да буде правична, да поштује закон и да вредност капитала буде једнака за све. Поднесен је и захтев да се више не одуговлачи са преносом акција и тако манипулише са умањењем њихове вредности на курсним разликама. Од Владе Републике Србије се очекује да све ово учини транспарентно.

Од већинског власника се очекује да поштује Уговор, чиме ће се заштитити права мањинских акционара у корпорацији.

Представник Владе Републике Србије, Душан Мракић, је нагласио да је приватизација НИС-а пример како треба да се приватизују компаније у Србији и да је тако раније рађено многи радници "не би били на улици". Он је подсетио да ће до 8. априла бити оформљена "подгрупа" која ће бити укључена у  све елементе поделе акција. Мракић је нагласио да су његова врата свима отворена и да не бежи од одговорности од продаје НИС-а.

Оно што највише занима будуће акционаре је да ће акције бити додељене до 10. августа, а да ли ће то заиста бити тако остаје да се види. Утисак је да ће већински власник испоштовати договоре, у супротном синдикалне организације најављују методе којима ће власника "натерати" на то.

Доктор Ђорђе Петровић је у свом излагању, а касније и у дискусији нагласио да је процена, коју је је извршила компанија Дилоит и Туш нереална и да је због тога настала велика забуна око вредности НИС-ових акција и да је самим тим вредност акција мањинских акционара умањена за око три пута и да сада вреди само 4,4 одсто укупног капитала компаније.

Горан Такић, председник Jединствене синдикалне организације НИС-а је у својим изјавама нагласио да у условима светске  кризе нема реалних изгледа да се једна акција наплати 270 евра, колико би она вредела, по основу накнадне процене ревизорске куће. Такић је такође нагласио да ће , као и до сада, синдикат бити логистичка подршка свим активностима мањинсих акционара НИС-а.

Бранко Павловић, стручни консултант синдиката НИС а.д, предложио је нафташима да не продају своје акције, већ да сачекају да већински власник модернизује компанију, када ће и саме акције вредети више.

На састанку су између осталих говорили и Зоран Јовановић, председник Удружења будућих акционара НИС-а, Слободан Грдинић, председник Управног одбора Удружења, Вељко Жунић...
Ускоро опширније...