logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 19 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

ОРГАНИЗАЦИОНЕ И УПРАВЉАЧКЕ ПРОМЕНЕ НЕ УГРОЖАВАЈУ ПРАВО НА РАД И МАТЕРИЈАЛНИ ПОЛОЖАЈ ЗАПОСЛЕНИХ

У отвореном, и на моменте полемичком, разговору јуче (4.јун) у Новом Саду одржан је састанак дела менаџмента НИС-а.д. (Јуриј Масијански, директор функције за организациона питања, Олег Алмазов, заменик директора функције за организациона питања и Едуард Скафенко, директор дирекције за административна питања) и ужег руководећег тима репрезентативних синдиката, које су предводили Горан Такић и Миленко Недић. Највише времена на овом вишесатном састанку посвећено је разликама у односу на текуће промене организационе и управљачке структуре у Компанији, а било је речи и о плану зарада за ову годину,  захтевима синдиката да се исплати одговарајући новчани износ запосленима који прошле године нису писали и добили позајмицу, о ефикаснијем начину рада на релацији синдикат – послодавац у делу завршетка недостајућих правилника, о спорости у набавци личних заштитних средстава за запослене, тешкоћама и проблемима који су изазвани пресељавањем запослених у оквиру зграде Пословног центра и могућностима за рационалније пословање бројних кухиња и ресторана друштвене исхране у Компанији.

ПРОМЕНЕ ОРГАНИЗАЦИОНЕ И УПРАВЉАЧКЕ СТРУКТУРЕ
– Говорећи о овој теми Олег Алмазов је остао доследан у изношењу чврстог става менаџмента Компаније да се нова организациона структура НИС а.д. не може „инсталирати“ одједном. Ове промене, како је нагласио заменик директора за организациона питања, морају се радити у етапама и у оптимистичким предвиђањима овај посао би се могао завршити тек крајем ове године. Посебно треба нагласити да свим запосленима право на рад неће бити угрожено и да се ништа неће радити што би могло да погорша статус запослених до 2013. године, јер ће се поштовати сва потписана документа – Социјални програм, Купопродајни међудржавни уговор и важећи Колективни уговор. Дакле, реалност је да су запослени заштићени, као што је реалност да сада има вишка запослених и наша је обавеза да за што већи број, сада неупослених, пронађемо посао. Када говоримо о вишку запослених ово се не односи на раднике у производном процесу, реч је, пре свега, о прекобројним руководиоцима, стручњацима и службеницима. У садашњој фази етапних организационих и управљачких промена стварају се паралелне структуре. Део људи се ангажује, а има и оних који нису довољно ангажовани. Нико неће остати ускраћен за зараду коју је  до сада примао, али биће потребно време да за све пронађемо посао. За оне за које не успемо да пронађемо решење, у сарадњи са репрезентативним синдикатима, решаваћемо проблеме у складу са постојећим документима. Када се говори о помоћи синдиката у овом процесу она је двострука и очекујемо сарадњу у појединачним случајевима где ће се уважавати и синдикалне процене о радним карактеристикама недовољно упослених људи које треба више упослити, а посебно у делу вредновања послова и утврђивања нивоа коефицијената.

Када је реч о организационим променама представници репрезентативних синдиката сматрају да је неопходно сагледати целовиту будућу организацију Компаније и на основу тога утврдити укупну масу потребних коефицијената за коју би репрезентативни синдикати дали сагласност. Сидикат се категорички противи давању радних карактеристика за запослене који би евентуално били привремено распоређени, јер, како се чуло, то је посао и одговорност послодавца. За синдикално руководство такође је чудно, да с обзиром на величину Гаспром њефта и велико пословно искуство, садашњи већински власник нема готов концепт целовите организационе и управљачке структуре за НИС а.д. Затражено је да се целовит концепт организационих промена достави до краја јула ове године.

Објективно је немогуће овај посао урадити за тако кратко време, одговорио је Алмазов и остао упоран да су етапне промене сада једино могуће. Уосталом, како је рекао, репрезентативни синдикати упознати су са основним правцем целовитих организационих промена, познато је шта ће се мењати, али потребно је време за овај процес. Отежавајуће околности су и то што има доста значајних послова који се упоредо морају радити са изузетно малим бројем управљачких кадрова. Практично, на нивоу Компаније сада се истовремено раде три значајна посла – уз све затечене мањкавости убрзано се ради на инвестиционим пословима, организује се рад у текућој производњи и врши се распоређивање запослених.

ПЛАН ЗАРАДА ЗА 2009. ГОДИНУ – Финансијски резултати Компаније сада не отварају простор за корекције зарада током ове године. Изостаће и симболично квартално повећање од 1 посто које је било предвиђено Планом пословања, који је донео бивши менаџмент. Охрабрујуће је да ће се овогодишња инфлација, према обећању са јучерашњег састанка, уградити у новембарску зараду 2009. године и да ће се вршити варијабилно награђивање. Кретање зарада у 2010. години утврдиће се Бизнис планом за идућу годину.

РАДНИЦИ КОЈИ НИСУ ПИСАЛИ ПОЗАЈМИЦУ, НОВАЦ НЕЋЕ ДОБИТИ НАКНАДНО – Захтев репрезентативних синдиката да се запосленима који нису писали позајмицу (кредит за набавку огрева и школских уџбеника) руководство Компаније није прихватило, образлажући то чињеницом, одлуком генералног директора НИС а.д. да је отписан дати кредит али нигде није обећано да ће се неком одобрити нови кредит. Донета одлука ће се поштовати и неће се стварати лоша пракса да се одлуке мењају.

ПРЕГОВАРАЧКИ ТИМОВИ СИНДИКАТА И ПОСЛОДАВЦА – Постигнут је договор да поред преговарачког тима репрезентативних синдиката, који је већ формиран, преговарачки тим оформи и послодавац. Задатак ових тимова је да у што краћем року утврде нацрте недостајућих правилника, који су предвиђени Колективним уговором.

ЛИЧНА ЗАШТИТНА СРЕДСТВА – Руководство Компаније на јучерашњем састанку прихватило је примедбе синдикалних представника да се споро набављају лична заштитна средства за раднике у производном процесу као и да квалитет тих средстава није добар. Руководство ће у најкраћем року овај проблем размотрити и решити.

РАД РЕСТОРАНА И ПРЕСЕЉЕЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ – У циљу ефикаснијег рада и рационалнијег пословања руководство компаније у сарадњи са синдикатом размотриће рад свих ресторана друштвене исхране у Компанији. Основни циљ је да се свим запосленима омогући квалитетан и јефтин топли оброк уз централизовано припремање хране и рационалан систем дистрибуције.

Примедбе синдиката на проблеме око пресељавања запослених у згради Пословног центра су уважене и заједнички је закључено да овај посао треба радити са више уважавања и поштовања достојанства запослених.

ИСПЛАТЕ ЗАРАДА СМЕНСКИМ РАДНИЦИМА ПО САП СИСТЕМУ – Мада је руководство истакло да ће се математички модел обрачуна зарада по САП систему једнобразно примењивати у свим деловима Компаније, уважене су примедбе Вељка Жунића на проблеме око исплате зарада сменским радницима у овом делу колектива. О овој теми као и о проблемима у раду Здравствене станице у панчевачкој рафинерији и о низу других конкретних питања разговараће се на посебном састанку који ће се ускоро одржати у Панчеву.