logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 30 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

СМАЊЕЊЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ ПО ОСНОВУ ИСПЛАТЕ ОТПРЕМНИНА НА ОСНОВУ СОЦИЈАЛНОГ ПРОГРАМА

На заједничком састанку руководства НИС а.д, које је предводио Кирил Кравченко, генерални директор НИС а.д. и предстaвника репрезентативних синдиката - Одбор ЈСО НИС а.д. (Горан Такић) и Председништво ЈСО НИС - Нафтагаса (Миленко Недић), 2. јула у Новом Саду, представљен је програм смањења броја запослених по основу исплате стимулативних отпремнина на основу Социјалног програма. Пре ове теме, генерални директор је исцрпно говорио о тренутној, још увек, неповољној финансијској ситуацији у којој је компанија, али и о тренду смањивања губитака и реалним изгледима да до краја године НИС а.д послује са добитком. Основни услов за профитабилно пословање у овој години, како је истакао Кирил Кравченко је максималан труд свих запослених, али и помоћ Владе Србије са којом менаџмент има добру сарадњу.
Ипак, највише пажње на овом скупу привукао је Програм повећања ефикасности и рационализације трошкова особља о чему је говорио Јуриј Масијански,  заменик генералног директора за организациона питања НИС а.д. Све ове активности започете су на основу Одлуке Управног одбора НИС а.д. од 30. јуна ове године и налога менаџмента да се припреми програм повећања ефикасности Компаније укључујући и оптимизацију броја запослених. У основи повећање ефикасности компаније кроз смањење трошкова у делу који се односи на запослене постиже се путем исплате предвиђеног износа отпремнине у складу са Купопродајним уговором и Социјалним програмом.

Разлози за покретања програма

 • Конкурентност НИС-а је на ниском нивоу. Компаније мора да смањи  трошкове производа и  припреми се за отварање тржишта крајем 2010. године.
 • Финансијски резултати за 2008. годину и први квартал 2009. су негативни, до краја године компанија мора да изађе на ниво без губитака.
 • Анализа консалтинг-компаније Шел Глобал Солушнс урађена 2008. године показала је ниску продуктивност рада, мањкав систем управљања и вишак руководећег кадра.
 • Задатак преузимања лидерске улоге на регионалном тржишту горива захтева квалитативно нови приступ организацији пословања и повлачи за собом повећање захтева према запосленима.
НИС ће у потпуности поштовати све обавезе, које је Компанија преузела након појављивања новог већинског власника. Купопродајни уговор и његови анекси предвиђају услове за престанак радног односа запослених, који немају преседана у Србији. Поред исплате значајног износа запослени ће самостално доносити одлуку о одласку или останку у компанији.

О програму повећања ефикасности запослених


Анализа система управљања показала је да у Компанији постоји вишак руководилаца и запослених у администрацији - од 12000 запослених 5000 су руководиоци и стручњаци, дакле однос је 1,5 руководилаца на 2 радника. Зато је и донета одлука да се повећа ефикасност руководећег-административног кадра. То је принудна мера, која је неопходна за повећање ефикасности рада компаније.

Запосленима који, у складу са предвиђеним критеријумима, представљају циљни профил овог програма а у складу са одређеним критеријумима, биће понуђено закључење уговора о споразумном престанку радног односа уз исплату отпремнине, прописане Социјалним програмом у износу од 750 евра за сваку навршену годину рада као и износ од четири просечне зараде запосленог у НИС а.д. обрачунате у месецу који претходи месецу када ће бити извршена исплата отпремнине.

 У сваком случају, одлука о одласку из компаније биће донета само у случају  узајамне сагласности воља запосленог и Компаније.


Логика програма оптимизације броја запослених је врло проста: пошто у Компанији постоје функције за чије извршење је потребан мањи број запослених него што је то тренутно случај, неопходно је смањити број запослених на тим функцијама како би се повећала ефикасност у раду и смањили трошкови производа. Ипак, конкретне категорије запослених, који обављају те  функције, не смеју да буду оштећени: они могу да оду из компаније само уз обострану сагласност запосленог и компаније. Захваљујући Социјалном програму и Купопродајном уговору са “Гаспром њефотом”, ти запослени морају да добију адекватан новчани износ.
За сада је реч само о руководиоцима - запосленима у административним службама док ситуација са  запосленима у сектору производње захтева дубоку анализу која тек предстоји.
Компанија ће потпуно поштовати захтев Социјалног програма о добровољном одласку и обавезној исплати одговарајућих износа.

Управни одбор је 30. јуна одобрио генерални приступ програму повећања ефикасности персонала и дао налог да се представи програм повећања ефикасности запослених уз поштовање Социјалног програма. Програм ће бити достављен на седници Одбора у августу.

На интранет страници компаније 15. јула ће бити објављен позив за све заинтересоване, да поднесу захтев за закључење уговора о споразумном престанку радног односа. Ове захтеве прикупљаће кадровске службе. Рок за подношење захтева је од 15. до 30. јула. Захтев може да поднесе сваки запослени у компанији, који одговара одређеним критеријумима (они ће бити обелодањени такође 15. јула). Иначе, прелиминарни критеријуми који се на предлоге репрезентативних Синдиката могу променити су: старосно доба, услов за пензију на основу радног стажа, искуство рада у струци, ниво образовања, категорија запосленог, радна дисциплина, стаж рада у Компанији...

Одлука о сваком захтеву биће објављена након што Управни одбор одобри програм повећања ефикасности запослених и, између осталог, укупан износ и рокови исплата отпремнина.
Захтев запосленог неће бити одобрен у случају да он не одговара критеријумима предвиђеним као услов за закључење уговора о споразумном престанку радног односа. Такође, биће узето у обзир  мишљење његовог непосредног и вишег руководиоца.
Запослени, који одговарају критеријумима предвиђеним као услов за закључење уговора о споразумном престанку радног односа а који  нису заинтересовани да поднесу захтев и закључе предвиђени уговор, остаће на својим тренутним радним местима. Ипак, након тога, после формирања нове структуре запослених у компанији, њима може бити понуђен премештај на друго радно место или преквалификација.
Основни захтеви Компаније према руководећем и административном персоналу су: на првом месту интереси Компаније (када запослени ради на остваривању заједничког циља и не затвара се искључиво у свом сегменту рада, већ пружа помоћ и подршку колегама), честитост, професиопнализам (знања, умења, искуство), спремност за преузимање одговорности за доношење одлука, позитивне и негативне резултате рада, активна позиција у односу на вршење дужности, постојање иницијативе и системско мишљење (када запослени има визију свог места и места свог одсека у структури делатности предузећа. У стању је да анализира ситуацију с обзиром на финансијске, технолошке и социјалне факторе, који утичу на рад. У стању је да израчуна утицај својих одлука на суседне јединице).

ПРОГРАМ У ДАТУМИМА И АКТИВНОСТИМА
 1. 30. јул - Управни одбор НИС а.д. дао налог менаџменту да се припреми програм повећања ефикасности персонала уз поштовање Социјалног програма.
 2. 1.-15. јул - Формулисање критеријума за учеснике програма. Консултације са Синдикатом.
 3. 15. јул - Објављивање критеријума за учешће у програму, позив заинтересованима да поднесу захтев за прекид радног односа уз исплату.
 4. 15. - 30. јул - Прикупљање захтева за прекид радног односа.
 5. Од 1. августа - Анализа прикупљених захтева, разрађивање детаља буџета и  временских оквира програма.
 6. Средина августа - Разматрање програма на седници Управног одбора Компаније.
 7. Август - Презентација разрађеног пројекта програма повећања ефикасности запослених Синдикатима и државном бироу за запошљавање.
 8. Септембар - Усвајање допуна и измена Правилника о систематизацији радних места.
 9. Октобар - Потписивање уговора о споразумном раскиду радног односа са запосленима, који учествују у програму. Исплата износа у складу са купопродајним уговором и Социјалним програмом.
Напомена: Уколико запослени имају питања везано за “Програм повећања ефикасности запослених” могу их поставити “СОС линији” : 021 / 481 23 45, као и на mail адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Одговори ће бити објављени на интерним сајтовима Компаније.