ОД 1. НОВЕМБРА 8 ПОСТО ВЕЋЕ ЗАРАДЕ, У ЈАНУАРУ НОВОГОДИШЊИ ПОКЛОН У ИЗНОСУ 50% ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ ПО СОЦИЈАЛНОМ ПРОГРАМУ, А ДО КРАЈА ПРВОГ КВАРТАЛА 2010. ГОДИНЕ НОВА МЕТОДОЛОГИЈА ЗА УТВРЂИВАЊЕ КОЕФИЦИЈЕНАТА ЗА СВЕ ПОСЛОВЕ У КОМПАНИЈИ

Састанак руководстава Компаније и представника репрезентативних синдиката који је одржан јуче (5. новембар) у Новом Саду, потврдио је спремност менаџмента да  поштује обавезе из Социјалног програма које се односе на материјално-социјални положај запослених, али и спремност синдиката да активно учествује у стварању нове организационе структуре и ефикаснијег рада у Компанији. Како је рекао Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.д, након преговора са репрезентативним синдикатима у Компанији, од 1. новембра ове године зараде запослених ће бити повећане за 8 посто.
Такође, преговори су вођени и око исплате новогодишњег поклона у висини 50% просечне зараде, на основу Социјалног програма. Договорено је да се  запосленима  у јануару 2010. године исплати половина просечно остварене зараде у НИС а.д. у претходном месецу. Досадашња конструктивна сарадња пословодства и представника запослених, заокружена је и једногласно исказаном спремношћу репрезентативних синдиката, које су предводили Горан Такић и Миленко Недић, да активно учествују у изради  јединствене методологије и једнообразних критеријума за утвђивање коефицијената, како за типична, тако и за сва остала радна места  у Компанији, чиме се стварају услови за стварање ефикасније организационе структуре целог предузећа. Овај посао требало би да се оконча до краја првог квартала идуће године. Након тога извршиће се ревизија свих коефицијената за послове у оквиру Акта систематизације НИС а.д. и резултати рада дефинисати кроз Анекс Колективног уговора за НИС а.д.

Овим повољним вестима за запослене, на јучерашњем састанку претходила је оцена о резултатима деветомесечног пословања Компаније, које је све боље. Протекли период, како је рекао генерални директор, обележен је растом производње сирове нафте, прерадом у оквирима прошлогодишњег остварења али са мањим учешћем прераде за трећа лица што је добро. На домаћем тржишту све је више сопствених квалитетних производа, пре свега, евро дизела и безоловног бензина. У финансијском пословању НИС је остварио профит у другом (3,8 милијарди динара) и трећем (3,1 милијарда динара) овогодишњем кварталу, а добит се очекује и у последњем тромесечју. Укупан ниво дуговања Компаније смањен је за 10 посто, што је уз  текуће профитабилно пословање и смањење трошкова у свим фазама процеса производње, прераде и промета, најзначајнија тенденција која ће се наставити и у  наредном периоду. Нажалост и поред укупног смањења дуговања Компаније, губитак се вероватно неће покрити ове године, јер је, као што је познато, НИС у првом кварталу остварио губитак од 11,2 милијарде динара.

У циљу оптимизације броја запослених, Јуриј Масијански, директор функције за организациона питања је на јучерашњем састанку упознао представнике синдиката  да је нова организациона структура за НИС Нафтагас у завршној фази израде, а да ће се до краја јануара идуће године то учинити и у НИС Петрол Промету, спајањем Југопетрола и Нафтагас-промета. У склопу овога, током новембра месеца, у прометном делу Петрола ће се извршити израда нових описа послова и мапирање потребних извршилаца како би се у децембру ове године приступило реализацији друге етапе у оквиру „Програма 750“ за запослене у прометној сфери. Детаљи у оквиру „Програма 750“ биће дефинисани до краја новембра кроз рад заједничке комисије послодавца и синдиката.

Што се тиче питања које се односило на континуитет рада рафинеријских постројења у Новом Саду, Аркадиј Јегизеријан, извршни директор НИС Петрола, истакао је да је новембарски застој у овој рафинерији условљен ситуацијом на тржишту, да о конзервирању ових постројења није било ни речи, као и то да ће за наредне две недеље размотрити све варијанте везане за ефикасност рада рафинеријских капацитета у Панчеву и Новом Саду и да ће представници запослених о томе бити упознати, пре усвајања Плана пословања НИС а.д. за 2010. годину на Управном одбору Компаније.