РУКОВОДСТВО И СИНДИКАТ И ДАЉЕ БЕЗ ДОГОВОРА ОКО ПОВЕЋАЊА КОЕФИЦИЈЕНАТА ЗА ПОЈЕДИНЕ ПОСЛОВЕ

ЗА СВЕ, ИЛИ НИКОГ

Иста мета, исто одстојање! Овако би се најкраће могла описати, већ неколико пута поновљена ситуација у којој руководство Компаније тражи синдикалну сагласност ради корекције коефицијената за поједине послове, а представници репрезентативних синдиката се томе енергично противе и упорно захтевају да се изврши систематизација и вредновање свих, а не појединачних послова.

Последњи пут је запело када је су представници послодавца НИС а.д. на састанку са представницима репрезентативних синдиката, које су предводили Горан Такић и Миленко Недић (Нови Сад, 19. јун), затражили да се утврде коефицијенти за стручно администартивне послове у кабинету генералног директора НИС а.д. и у новоформираној служби набавке роба и услуга НИС Петрола.

Уз оцену да је досадашњи став репрезентативних синдиката био блокирајући и да спречава успостављање нове и ефикасније пословне организације, представници руководства Компаније су посебно истакли да формирање ових организационих целина неће угрозити укупну масу за зараде, јер ће сваки извршилац који долази у нову целину „пренети“ свој коефицијент, тако да се неће прекршити одредбе важећег Колективног уговора. Показујући добру вољу за сарадњом, представници послодавца су спремни да за следећи састанак са заступницима репрезентативних синдиката доставе и списак са конкретним именима и припадајућим коефицијентима извршилаца који ће радити у новим организационим целинама. Како је истакнуто од стране послодавца, неспорно је да у новој организацији треба вредновати све послове. Посао иде у том правцу  и врло брзо за месец-два, Шел ће понудити глобалну организацију Компаније, што ће бити основа да у сарадњи са Економским институтом из Београда заједнички завршимо и извреднујемо све послове. До тада не би требало ометати неопходне организационе промене, које доприносе ефикаснијем раду предузећа.

Представници репрезентативних синдиката су исказали спремност на сарадњу, али су опет нагласили да не могу одустати од принципијелног става да у новој организацији сви послови морају бити вредновани. Уколико се жели успех Компаније као целине, подразумева се да кроз ново вредновање послова нико не изгуби, а да највише добију они који највише доприносе. У протеклој години много је појединачних негативних примера у области расподеле. Ово од синдиката тражи максималну опрезност, јер укупна маса за зараде је ограничена и свако умањење ове масе је опасност од смањења зарада за већину запослених.