ЗАХТЕВ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДА

С обзиром да су се стекли услови предвиђени ставом 2. члана 45. Колективног уговора за НИС а.д. Нови Сад, ЈСО НИС а.д. Нови Сад упутила је захтев пословодству НИС а.д. да се вредност коефицијента 1 основне зараде из става 1. поменутог члана утврди у  складу са Колективним уговором, по следећој табели:

OКТОБАР

НОВЕМБАР

ДЕЦЕМБАР

10.600,00 динара

11.000,00 динара

Овом захтеву придружила се и ЈСО НИС Нафтагас као други репрезентативни синдикат.

Такође, репрезентативни синдикати у НИС а.д. захтевају од пословодства НИС а.д, министарства енергетике и министарства финансија отпис зајма за набавку огрева, зимнице и уџбеника, који је исплаћен у августу месецу 2007. године уз следеће образложење:

Зараде запослених у Нафтној индустрији Србије већ дужи временски период показују заостајање у односу на пораст трошкова живота у Републици, тако да преко 60% запослених има зараде испод просека у НИС а.д.

Вредност коефицијента коригована је за првих девет месеци 2007. године са укупним повећањем од 4,4%. Подсећамо да су у том истом периоду трошкови живота у Републици порасли за 8,1%. На основу деветомесечног извештаја НИС а.д. је позитивно пословао, док зараде запослених реално падају.

Напомињемо и да је у периоду од 31.12.2006. до 30.09.2007. године број запослених  у НИС а.д. смањен за 625. Планом пословања НИС а.д. за  2007. годину предвиђено је да ће се зараде запослених повећати смањењем броја запослених у НИС-у.

С обзиром да је НИС а.д. потписао уговор са ШЕЛ-ом и САП-ом, ангажован је велики број запослених (преко 400 људи), који раде прековремено и викендом, док истовремено Планом пословања средства за те намене нису планирана.“

Репрезентативни синдикати упутили су захтев надлежним министрима да се одржи хитан састанак по питању отписа зајма запосленима у НИС а.д. и повећања вредности коефицијента.