ИНФОРМАЦИЈА

са састанка Преговарачког тима Самосталног синдиката енергетике и петрохемије и репрезентативних синдиката НИС а.д. представника Министарства економије и регионалног развоја одржаног 05.12.2007. године у 17.15 часова у згради Самосталног синдиката Србије на Тргу Николе Пашића у Београду.

Састанку су присуствовали:
Представници Већа Самосталног синдиката Србије: Орбовић Љубисав, Андрић Владимир, Савић Славица, Шећерагић Суад.

Представници Министарство економије и регионалног развоја: Николић Мишела и Андрић Лука

Представници Преговарачког тима Централног штрајкачког одбора и Самосталног синдиката енергетике и петрохемије Србије: Горан Такић, Вељко Жунић, Миленко Недић, Љиљана Танасковић и Вељко Милошевић.

Представници министарства презентовали су најновију, IV верзију нацрта Закона на бесплатне акције и новчану накнаду коју градјани остварују у поступку приватизације.

Представници Министарства предложили су да се прихвати IV верзија Закона, јер сматрају да је прихватљива за интересе запослених.

Нови предлог у члану 23 став 2 гласи:
Пренос без накнаде акција тог предузећа у висини од 200 евра по пуној години радног стажа у том предузећу обрачунато према процењеној тржишној вредности укупног капитала предузећа, пре спроведене приватизаије, рачунато у динарској противредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан вршења процене, а највише за 35 година радног стажа.

Преговарачки тим синдиката, с обзиром да није имао мандат и овлашћење да прихвати нови предлог министарства економије, прихватио је наставак истинског социјалног дијалога са министарством економије и регионалног развоја, једино под условом да Стручни тимови синдиката у року од 15 дана, проуче и суштину и детаље новог предлога Закона, обавесте запослене, као и да се од стране синдикалних организација и синдикалних органа да мандат Преговарачком тиму за наставак преговора, и евентуално прихватање предлога, после расправе.

Председник Самосталног синдиката Србије, Љубисав Орбовић, у потпуности је подржао ставове и одлуку Преговарачког тима и предложио наставак преговора када прође рок од 15 дана, на чему је инсистирао преговарачки тим синдиката.