logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 21 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

УСПЕШНА АКЦИЈА СИНДИКАТА НИС а.д. - ЗАРАДА ИЗ ДОБИТИ ПО КОЛЕКТИВНОМ УГОВОРУ

После правовремене реакције на одлуку Управног одбора НИС-а.д. о умањењу права на исплату зараде из добити (13. плата) и синдикалне акције да се ово право не може умањивати, и писама, којима је указано на непоштовање Колективног уговора, а која су послата на адресу председника Владе Србије, Министарства за рударство и енергетику и Министарства за финансије, одакле је дата подршка синдикалним захтевима - Управни Одбор и Скупштина НИС а.д. на састанцима, који су одржани 29. марта у Новом Саду, потврдили су да запосленима припада 10 посто из остварене прошлогодишње добити и да ће им се „13 плата“ исплатити око 20. априла 2007. године.

Да подсетимо, Колективним уговором (члан 56) предвиђено је, „да запослени има право на зараду или на приход од капитала из добити остварене по годишњем рачуну. То учешће не може бити мање од 10 посто од износа остварене добити. Учешће запосленог у расподели дела добити је сразмерно учешћу његове зараде у годишњем фонду зарада у предузећу“.

Како је лане добит НИС-а била већа од 6,8 милијарди динара, учешће запослених у добити треба да буде 680 милиона динара у бруто износу, односно након одбитка пореза примања запослених по основу учешћа у добити је око 550 милиона динара, што би оквирно представљало близу 1,3 плате сваког радника. Такође, подсећамо, да ова исплата нема карактер зараде, дакле не улази у просек и не угрожава раније утврђену масу за зараде.