logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 103 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

СИНДИКАТ РНП ДОСТАВИО ПРЕДЛОГ ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ

Председништво синдиката РНП предлаже Генералном директору преиспитивање одлуке послодавца о премештају 80 радника РНП у друго место рада.

Радници РНП после организационх промена, распоређени у дирекцију за АТП од 16.01.2012. биће премештени у друго место рада, Геофизички завод Земун.

Ради се о 80 радника. Синдикат РНП је 30.12.2012. одржао састанак са радницима у Амфитеатру Лабораторије РНП. Радници су разумели потребе послодавца, али су предложили синдикату да се испита могућност да њихово место рада буде у пословном простору НИС а.д. „Плинара „Панчево.

Синдикат РНП подржава предлог радника.


Образложење

Одлука послодавца о премештају у друго место рада у складу је са чланом 173. закона о раду. Послодавац организује превоз радника и није потребна сагласност запослених.

Ово је прва мера у компанији по основу члана 173. закона о раду где није потребна сагласност запослених.

Од 80 радника РНП распоређених у Дирекцију АТП који ће организовано путовати: Панчево - Београд Геофизички завод Земун већина су инвалиди рада и радници за које је у поступку периодичних лекарских прегледа утврђено да не испуњавају услове за обављање послова са повећаним ризиком. Већина тих радника радила је на бенефицираним радним местима и у континуитету сменског рада. Неки су постали инвалиди рада по основу повреде на раду, радећи за Компанију.

Овакве мере, иако нису супротне закону, ипак су „непопуларне мере“ и нису добре за пословну репутацију Компаније као што је НИС а.д. чији је циљ да постане регионални лидер у производњи и преради нафте.

Радници су користили право гаранције радно правног статуса по Социјалном програму (члан 7,чл. 8 и чл. 19 ).

Сматрамо да постоје разлози да се инвалидима рада и радницима са ограниченом радном способношћу омогући рад у пословном простору „Плинара“ Панчево, који припада НИС а.д.

Званични информатор ХИП Петрохемије од 27.12.2011. бр. 59. упутио је информацију радницима Петрохемије да је НИС а.д. упутио допис Генералном директору ХИП-Петрохемије да се сагледа могућност запошљавањ 167 радника Блока Прерада НИС а.д.у Петрохемији. Од стране Генералног директора Петрохемије објављено је да у Петрохемији не постоји могућност запошљавања Радника НИС-а јер је и Петрохемија у процесу реструктуирања.
Свакодневно путовање, иако организовано, кроз саобраћајне гужве и колапсе саобраћаја Панчево-Београд -Земун и повратак представљају и физички и психички напор за ове категорије радника.

Сигурно је да овакве пословне одлуке демотивишуће делују на остале сменске раднике, колеге и пријатеље радника који путују у Земун