logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 58 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

ЗАХТЕВ ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА АКЦИОНАРА НИС-а

Управни одбор Удружења будућих акционара НИС-а доставио је писмо председницима синдикалних организација репрезентативних синдиката у коме се тражи заштита права будућих акционара НИС-Нафтна индустрија Србије:

Поштовани господине Председниче,

Познато нам је да сте покренули активности на заштити права запослених у вези са предстојећом приватизацијом НИС-а.
У складу са Одлуком Управног одбора Удружења будућих акционара НИС а.д. Нови Сад од 22.04.2008. године, обраћамо Вам се са молбом да у активности Синдиката укључите и заштиту права малих акционара - запослених, бивших запослених и пензионисаних радника НИС а.д.
Молимо Вас да у даљим преговорима отворите питање заштите малих акционара и захтевате да се у документа приватизације, а нарочито у купопродајни уговор, унесу одредбе којима ће се заштитити њихова права и интереси.
Предлажемо да се у преговорима одмах истакну следећи конкретни захтеви:
  1. да се обе уговорне стране, а нарочито већински власник, обавежу да ће у актима акционарског друштва предвидети сва права и све облике заштите интереса малих акционара  које они имају по прописима Републике Србије;
  2. да у актима акционарског друштва створe услове за обавезно учешће представника малих акционара у Скупштини и Управном одбору а.д, са правом гласа;
  3. да се обе уговорне стране, а нарочито стратешки партнер, обавежу да ће малим акционарима понудити откуп акција најмање по цени вредности коју имају њихове акције НИС-а.
Ова питања била би полазна основа за преговоре и дефинисање заштите права малих акционара, не искључујући тиме и друге опције.
Захтеве смо дефинисали консултујући се о нашим правима и могућностима са експертима у овом домену, господином проф. др. Зораном Арсићем и правним консулатантон ЈСО НИС а.д. господином Бранком Павловићем. Њихово мишљење је и да мали акционари немају никакве „шансе“да изван Удружења заштите своје интересе, а исто тако и Удружење – без помоћи и сарадње са синдикатима.
Зато Вас молимо да узмете у разматрање и :
  1. питање окупљања свих малих акционара НИС-а у јединствено Удружење формирано у сарадњи и под окриљем Синдиката;
  2. укључивање једног представника малих акционара НИС-а у преговарачки тим Синдиката и активности где се могу отварати питања и исходовати заштита права малих акционара.