logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 15 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

ПРОТЕСТ ЗАПОСЛЕНИХ У СРБИЈИ

Због великог незадовољства запослених и грађана, које су изазвале најављене, а неусаглашене са синдикатима, мере Владе Републике Србије, Веће Савеза самосталних синдиката Србије је, на седници одржаној 3. априла 2009. године, једногласно донело Одлуку о ступању у генерални штрајк и организовању протеста запослених у Републици Србији, који ће  бити одржан сутра 29. априла 2009. године, у Београду.
 
Почетак Протеста је у 12,00 часова на Тргу Николе Пашића, испред Дома синдиката у Београду.

Веће је, истовремено, овластило Председништво да у складу са овим одлукама, позове све запослене, грађане и друге синдикалне централе и синдикате да учествују у протестним активностима и тако изразе  незадовољство поступцима Владе.

Чланови Председништва и председници самосталних синдиката вршиће функцију Штаба протеста и доносити све потребне одлуке о захтевима и припремама за организацију протеста.

Након окупљања свих учесника на Тргу (окупљање између 11 и 11,45 часова), Протест прераста у скуп у покрету, односно Протестну шетњу. Да би се изразио наш однос према народним посланицима направићемо Прстен око Народне скупштине Републике Србије.
То значи да ће синдикална колона кренути са Трга, Булеваром Краља Александра до раскрснице код Главне Поште, затим Таковском, Косовском и Влајковићевом - чиме ће круг бити затворен.
Потом колона наставља кретање Дечанском, (до Дома омладине), Коларчевом, преко Теразија, улицом Краља Милана, скреће код „Лондона“ у улицу Кнеза Милоша до раскрснице у Немањиној где ће се поново зауставити испред зграде Владе Републике Србије, након чега се Протест завршава.
 
Да подсетимо, Протест се организује због тога што тражимо:
  • Предузимање мера које ће обезбедити ублажавање негативних ефеката светске економске кризе и погубне приватизације на материјални и социјални положај запослених, пензионера и грађана, обезбедити очување нивоа запослености и спречити отпуштање запослених;
  • Да све мере за ублажавање светске економске кризе буду усмерене ка оживљавању производње;
  • Зараде и пензије од којих се може пристојно живети;
  • Поштовање закључених колективних уговора и ефикасно решавање радних спорова;
  • Истински социјални дијалог у коме сваки од социјалних партнера преузима на себе свој део одговорности;
  • Да се спречи увођење додатног опорезивања и замрзавања зарада, а да терет економске кризе пре свега поднесу најбогатији слојеви друштва, а посебно они који су се обогатили кроз приватизацију
  • Да се ефикасније врши контрола спроведених приватизација и раскидају купопродајни уговори тамо где купци не извршавају своје обавезе.
УКОЛИКО ВЛАДА РЕПУБИКЕ СРБИЈЕ НЕ МОЖЕ ДА РЕАЛИЗУЈЕ ЗАХТЕВЕ, ТРАЖИЋЕМО ЊЕНУ ОСТАВКУ.