ПРОТИВ НЕПОШТОВАЊА И СЕЛЕКТИВНЕ ПРИМЕНЕ СОЦИЈАЛНОГ ПРОГРАМА НИС а.д.

Чланови Одбора Јединствене синдикалне организације НИС а.д. енергично су иступили против непоштовања целовитости Социјалног програма који се тиче могућности споразумног прекида радног односа. Овде је реч о категорији запослених који стичу, или имају један од услова за пензионисање током 2009. године, 2010,  2011. и до краја 2012. године.

Као што је познато, Социјалним програмом за НИС а.д, чланом 19, утврђено је да радни однос запосленом може престати само на основу писмене сагласности запосленог уз исплату 750 евра за сваку годину радног стажа, увећану за једнократну отпремнину у висини од четири зараде. Последњом понудом послодавца, која се сада потура као „инструкција“, важећи Социјални програм се заобилази и запослени који ће у овом периоду стећи право на пензију, нарочито они који ће одлазити током 2011. и 2012. године, у знатно су неповољнијем положају и примиће неупоредиво мањи износ отпремнине од колега који нису имали услов за пензију до краја 2012. године, а отишли су по Програму који су усвојили званични органи Компаније, што је у складу са Социјалним програмом.

Основи захтев синдиката је да сви запослени имају исти третман и да за све важи Социјални програм и да се програм оптимизације броја запослених у Компанији одвија по истоветним критеријумима за све.

У циљу доследног поштовања члана 19. Социјалног програма НИС а.д. Одбор синдиката  ће у најкраћем року одржати низ састанака са: представницима Министарства за рударсто и енергетику, Комисијом за примену Социјалног програма овог Министарства, Председником Управног одбора НИС а.д. и са генералним директором НИС а.д.