ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ  ЗАПОСЛЕНИМА

Обавештавамо све запослене да свака жена која је у периоду од 01.07.1983. године до 31.05.1992. године била ван радног односа (незапослена), а у исто време се породила, има право да Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање запослених поднесе захтев за признање радног стажа, односно, упис времена проведеног на породиљском одсуству у радни стаж.

Признање стажа осигурања женама које су у периоду од 01.07.1983. до 31.05.1992. године биле ван радног односа (незапослене), а у исто време се породиле могуће је у складу са следећим законима:
  • Закон о пензијском и инвалидском осигурању (Сл. Гласник Р. Србије број 13/83, члан 80)
  • Закон о раду (Сл. Гласник Р. Србије 56/81, члан 89) – 210 дана или 7 месеци од 01.07.1983. године
  • Закон о изменама и допунама Закона о раду (Сл. Гласник Р. Србије 37/86, чланови 19. и 95.) – 270 дана или 9 месеци, од 25.03.1984. године, с тим што се односи и на породиље које су започеле да користе то право на ранијем пропису, односно породиље које су затечене у коришћење тог права;
  • Закон о радним односима (Сл. Гласник Р. Србије број 45/91 члан 53) – 540 дана или 18 месеци, од 01.01.1992. године. Затечене кориснице овог права имају право на 12 месеци.
Жене које испуњавају неки од услова за признање стажа могу попунити образац у прилогу и послати га поштом Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање запослених, на адресу:

11000 Београд
Немањина број 30

Захваљујемо колегама из Синдиката НИС Независност на достављеном податку и прилогу за исти.

Напомена:
Прилог можете преузети са нашег сајта из секције Важна акта > Остала акта > Прилог за признање стажа.