logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 38 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

СИНДИКАТ ЗАДОВОЉАН НОВИМ КОЛЕКТИВНИМ УГОВОРОМ

Преговарање о условима рада и зарадама, а као резултат успешних преговора и закључивање колективног уговора, приоритетна су тема сваког Синдиката, јер имају директан утицај на материјални и социјални положај запослених. После вишемесечних преговора, успешно смо усагласили врло квалитетан Колективни уговор за НИС. Преговори су били  конструктивни и у духу социјалног дијалога, чак и у моментима када је било почетних неслагања и жустријих расправа око појединих тачака. Усаглашавање оваквог Колективног уговора је свакако велики успех Синдиката, обзиром да је потписан после приватизације и измене власничке структуре, у којој је  већински власник НИС-а Газпром Њефт. Овај нови Колективни уговор је битан и са становишта благовременог обезбеђивања сигурности за запослене у наредне три године.

Услед постојања недоумица у делу јавности, истичем да су Колективни уговор и Социјални програм два одвојена документа и да су оба саставни делови Купопродајног уговора закљученог између Владе Републике Србије и Газпром Њефта. Социјалним програмом је, између осталог, утврђено да до 31.12.2012. године нико не може бити проглашен технолошким вишком и да отпремнина за добровољни одлазак из НИС-а износи 750 евра по години стажа запосленог, док Колективни уговор регулише радно-правне односе, зараде, надокнаде и друга примања запослених, безбедност и здравље на раду, годишње одморе, одсуства, осигурање запослених и друга права и обавезе запослених и страна потписница Колективног уговора.
Најбитнија достигнућа новог Колективног уговора су следећа: утврђен је транспарентан систем нивоа зарада са тарифном мрежом (тзв. ''грејдинг систем''), усвојено је повећање основне зараде за 5% за све запослене који раде на радним местима са бенефицираним радним стажом и на местима где се рад обавља под отежаним условима, утврђена је могућност коришћења годишњег одмора у више делова (за разлику од досадашње могућности коришћења годишњег одмора у два дела).
Синдикат је задовољан постигнутим и сада само остаје да се сви потписници, заједно са запосленима у НИС-у потруде да овај Колективни уговор буде доследно и без изузетака спроведен у пракси, као и да његово спровођење донесе добре резултате за све учеснике.