ПОТПИСАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА НИС А.Д.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и председници репрезентативних синдиката компаније – Горан Такић и Миленко Недић,  потписали су 9. маја нови Колективни уговор.

Текст новог Колективног уговора је плод шестомесечног заједничког рада представника Синдиката и менаџмента компаније. Нови Колективни уговор НИС одговара свим захтевима Закона о раду Србије и савременог тржишта рада. Поред права гарантованих законом, документ предвиђа и додатне социјалне погодности за запослене компаније, усклађeнe сa сaвременим  међународним стандардима.

Главни циљ који је дефинисао процес израде текста новог документа била је ефикаснија прерасподела средстава у оквиру буџета компаније. У центру пажње потписаног Колективног уговора су системи мотивације и развоја каријере запослених, утемељени на оцени резултата, што представља неопходни услов конкурентности компаније која се активно развија и ради на отвореном тржишту.

Конкретно, у складу с текстом Колективног уговора, сваки запослени компаније има право на годишњи бонус, чији износ директно зависи од резултата његовог рада. У оквиру одређивања механизама за дефинисање износа зарада у колективни уговор укључен је грејдинг, систем који је у складу са савременим светским праксама, и који обезбеђује транспарентне и правичне услове за све запослене, како у делу одређивања износа надокнаде за рад, тако и у делу развоја каријере.

Посебно поглавље документа посвећено је систему професионалног образовања свих категорија запослених.

Поред осталог, нови Колективни уговор предвиђа мере додатне подршке, укључујући и финансијску, социјално најугроженијим категоријама запослених.

Нови Колективни уговор ступиће на снагу од јуна 2011. године.

У наредна два месеца, у компанији ће бити израђени документи који детаљно дефинишу основне одредбе Колективног уговора - Правилник о солидарној помоћи, Правилник о систему грејдова радних места, Правилник о спортским активностима, Правилник о превентивном одмору, Правилник о едукацији запослених, Правилник о стамбеним кредитима.