УПУЋЕН ЗАХТЕВ МИНИСТАРСТВИМА ЗА ОДРЖАВАЊЕ ХИТНОГ САСТАНКА

Репрезентативни синдикати ЈСО НИС а.д. и ЈСО НИС НАФТАГАС, са заједничке седнице Председништва, упутили су захтев за одржавање хитног састанка, потпредседнику Владе Републике Србије, Министру рударства и енергетике и Министру економије и регионалног развоја са следећим садржајем:

Репрезентативни синдикати, свесни непоходности приватизације НИС а.д, утврдили су полазне основе око приватизације НИС а.д. и доставили је приватизационом саветнику. Били су укључени и у доношње Стратегије приватизације НИС а.д. након чега и Merill Linch у свом извештају на стр. 45 напомиње «... један од критичних важних циљева стратегије приватизације је да се ограничи социјални удар приватизације НИС-а на запослене у НИС-у и на грађане Србије. Заштити запослених и другим социјалним аспектима мора се посветити посебна пажња у процесу приватизације. Приватизација НИС-а  треба да за резултат има користи за све: Владу Србије, НИС, запослене НИС-а и грађане Србије».

Обавезе везане за запослене које су предложили репрезентативни синдикати  разматраће се и уговарати детаљно са оба синдиката и потенцијалним инвеститором. Стратегија приватизације и разговори са Merill Linch били су интензивни, те су и запослени и синдикат били правоврмено обавештавани о свим битним питањима око Приватизације НИС а.д.

С обзиром да се ових дана разговара око Измене усвојене Стратегије и Предлогу  Закона о приватизацији НИС а.д.  предлажемо Вам да се што хитније, у року од 15 дана, одржи заједнички састанак по доле наведеним Темама у термину који Вама одговара, а пре усвајања Измена Стратегије на  седници Владе  Републике Србије.

Теме за састанак:

1. Стратегија приватизације НИС а.д.
2. Закон о приватизацији НИС а.д.
3. Право на бесплатане акције
4. Учешће синдиката у Тендеру и
5. Уговор о продаји НИС-а, односно, Социјални програм за НИС а.д.