Нови Сад, 08.11.2007.
СА ЗАЈЕДНИЧКОГ САСТАНКА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА НИС А.Д.

ЗАШТО МЛАЂАН ДИНКИЋ СМАЊУЈЕ И УКИДА ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ И РАДНИЦИМА НИС-а

Предлог приватизације и концепт акционарства са којим је недавно Млађан Динкић, министар економије и регионалног развоја Владе Србије, изашао у јавност крајње је неповољан за све грађане Србије и у потпуности је неприхватљив за запослене у НИС-у, бивше раднике и пензионере ове Компаније. Овај предлог министра Динкића, супротан је постојећем концепту приватизације НИС-а који је Влада Републике Србије на предлог Приватизационог саветника (Мерил Линч и Рајфајзен инвестмент) прихватила, а који су подржали и репрезентативни синдикати.

Неприхватљивост предлога Млађана Динкића за репрезентативне синдикате и Удружења будућих и мањинских акционара у НИС-у, темељи се на чињеници да намерно избегава предочавање материјалних биланса вредности које би појединачно стекли грађани, радници  и други законски носиоци права на бесплатне акције НИС-а и других јавних предузећа, обзиром да их своди на симболичне износе. Симптоматично је да се министар Динкић са својим концептом јавља управо у моменту актуелизације питања избора у земљи и њиме неодољиво асоцира на предизборни маркетинг. Његовим предлогом су запослени у НИС-у и другим јавним предузећима у потпуности лишени права на бесплатне акције и стављени у неравноправан положај према запосленима у другим друштвеним предузећима, а сви грађани Србије добијају неупоредиво мање него на основу постојећег модела приватизације.

Подсећамо, постојећим моделом мањинске и фазне приватизације, запослени у НИС-у, бивши радници и пензионери, имали би право на бесплатне акције до 15 посто процењене вредности капитала Компаније, а следећих 15% намењен је грађанима Србије преко приватизационог регистра Републике Србије.

Супротно овоме, на основу предлога министра Динкића, грађани Србије и запослени у НИС а.д, бивши радници и пензионери, имали би укупно право на 15 посто бесплатних акција. Не само што министар ДИНКИЋ РАДНИЦИМА, БИВШИМ ЗАПОСЛЕНИМА И ПЕНЗИОНЕРИМА КОМПАНИЈЕ У ПОТПУНОСТИ УСКРАЋУЈЕ ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ, већ и СВИМА ОСТАЛИМ НУДИ само половину од оног што је предвиђено постојећим моделом. При томе повећава број грађана као корисника права на бесплатне акције за број запослених у јавним предузећима, минимизирајући, по оба основа-проценту учешћа и броју корисника-реалне вредности које ће припасти грађанима.

Не улазећи за сада у анализу политичко-демагошких и изборних амбиција које извиру из овог накарадног концепта приватизације и акционарства министра Динкића, неопходно је подсетити да је право грађана Србије и запослених у НИС-у на бесплатне акције остварено у својеврсној и, за овдашње прилике, јединственој грађанској акцији, коју су покренули и предводили репрезентатвни  синдикати у НИС-у.
Ову акцију је за кратко време подржало својим потписима преко 500 хиљада грађана Србије. Законска решења, тада донета, подржао је и Млађан Динкић, тадашњи министар финансија Владе Србије.

За грађане Србије, запослене, бивше запослене и пензионере НИС-а сада важеће решење је доњи праг задовољења њихових интереса.  Репрезентативни синдикати НИС-а, који су предводили све досадашње акције око неспорног права грађана и запослених на бесплатне акције, сада очекују да Влада Србије донесе коначну одлуку.

Сагласно мери у којој накарадни предлози приватизације и акционарства, попут овог који је изнео министар Динкић, буду натурани грађанима Србије, репрезентативни синдикати у НИС а.д. ће усмеравати своје активности и борити се свим средствима синдикалне борбе за остваривање неспорних права свог чланства.

ДЕМАГОШКО-ПОЛИТИЧКЕ ОБМАНЕ МИНИСТРА ДИНКИЋА У КОЈЕ УВЛАЧИ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ И ЗАПОСЛЕНЕ У НИС-У, ПРЕПОЗНАТЕ СУ!

ПРЕДСЕДНИК ЈСО НИС „НАФТАГАС“
Миленко Недић

ПРЕДСЕДНИК ЈСО НИС А.Д. НОВИ САД