logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 3 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

У 2008. ГОДИНИ БЕЗ СТИМУЛАТИВНИХ ОТПРЕМНИНА

На заједничком састанку преговарачких тимова синдиката и пословодства НИС а.д. одржаном 13. новембра, разматрана су питања везана за кретање зарада до краја године, План пословања НИС а.д. у делу зарада и запослености за 2008. и колективно осигурање запослених. Преговарачки тим испред синдиката чинили су Горан Такић, В. Жунић, Р. Зељковић, М. Недић и М. Војновић, а испред пословодства Радмила Гајић из Стручних служби НИС а.д, Илија Купрешанин испред НИС Петрола, Аца Вукадиновић из НИС-ТНГ и Велибор Бугарин из НИС Нафтагаса.

Што се тиче питања обрачуна зарада у новембру и децембру ове године, Преговарачки тим синдиката инсистирао је на томе да се новембарске и децембарске зараде обрачунавају по вредности коефицијента 1 од 11.000 динара (у октобру исплаћена цена рада је 10.527 динара). Такође, изнет је јединствен став да се отпише позајмица за набавку огрева, зимнице и уџбеника.

Пословодство ће размотрити наведени предлог оба репрезентативна синдиката и током следеће недеље доставити свој коначни став везано за цену рада, док ће питање отписа позајмице бити договорено са министарством финансија.

Када је у питању кретање зарада у 2008. години, Радмила Гајић, директорка Дирекције за финансије, економику и рачуноводство НИС а.д и председник преговарачког тима пословодства је саопштила да судећи по информацијама добијеним из Министарства финансија, зараде у 2008. неће расти више од 6 одсто. Исто тако, како је изнела, Планом пословања за наредну годину није дефинисано смањење броја запослених, нити се планирају стимулативне отпремнине.

По питању Колективног осигурања запослених, договорено је да се убудуће у свим деловима изједначе услови за остварење права на колективно осигурање.