П Р О Г Л А С
(репрезентативних синдиката Нафтне индустрије Србије и Удружења будућих акционара НИС-а)

Репрезентативни синдикати Нафтне и гасне привреде Србије и недавно формирана Удружења будућих акционара Нафтне индустрије Србије, овим Прогласом јасно стављају до знања да неће прихватити ни један предлог приватизације Компаније и ни један концепт акционарства, који у себи не садржи чврсте гаранције да ће запослени, бивши радници и пензионери НИС-а, али и сви грађани Србије, остварити правичну надокнаду за свој рад, која ће се исказати кроз бесплатне акције.

Ово је основни разлог зашто не прихватамо Kонцепт акционарства, какав је недавно понудио Млађан Динкић, министар за економију и регионални развој Владе Републике Србије. У том Концепту не само да нема елементарне правичне економске  за све оне, који су имовину ове земље стварали и увећавали, већ овај предлог угрожава постојећа законска права и вређа основно достојанство сваког грађанина ове земље.

По важећој нормативи, која регулише приватизациони процес у предузећима у јавном, државном, сектору, свима онима, који сада раде, који су неко време радили, или су пензионери НИС-а у облику бесплатних акција припало би до 15 посто вредности процењене имовине НИС-а. Променама власничке структуре овог, али и свих осталих предузећа у власништву државе, нових 15 посто вредности имовине исплатило би се грађанима Србије, који ово право до сада нису остварили. Дакле, у овом случају укупно био се у облику бесплатних акција издвојило 30 посто државне имовине. Овај Kонцепт акционарства, саставни је део предлога приватизације о коме се Влада Србије позитивно изјаснила и преостало је још и да се он званично усвоји. Овај Kонцепт подржали су и репрезентативни синдикати.

Предлог министра за економију и регионални развој Владе Србије, иако у другом покушају нешто побољшан, укупно нуди тек нешто више од 17 посто бесплатних акција свим грађанима. Овим у основи непоштеним предлогом покушава се доказати немогуће – за мање се жели рећи да је веће, а за лошије да је боље.

То овде неће проћи!

Оно што је посебно недостојно у овом предлогу јесте покушај стварања раскола између запослених у јавном сектору и грађана Србије. Тог раскола нема и не може бити ако је критеријум за стицање права на бесплатне акције, радни допринос. Он у овом случају мора бити поштован. Сваки други начин расподеле био би хаос, а режирање тог филма започео је Млађан Динкић.

Једноставно речено!
  • Против смо овог предлога, јер они који су највише доприносили добију најмање!
  • Против смо, јер овим предлогом грађани Србије добијају мање!
  • Против смо, јер стратешки партнер добија највише, практично целокупно тржиште Србије!
  • Против смо, јер овим предлогом добија држава, али не држава коју чине сви грађани, већ партијска држава и богати појединци!
Свима је већ јасно да је у условима транзиције држава највећи послодавац. Када је реч о великим јавним предузећима то је апсолутно тако. Међутим, интерес државе се не сме поистовећивати са интересима једне политичке партије, или чак интересима једног човека.

Синдикат и удружења будућих акционара неће дозволити да неко намерно мути воду, јер то се увек чини ради неке преваре, појединачне, или групне користи.

Србија се тога нагледала!

За општу корист тако се не ради. Предлог приватизације и акционарства, које репрезентативни синдикати и Удружења будућих акционара подржавају, и за које ћемо се борити, није идеалан. Тешко да такав предлог уоппште и постоји. Али то је предлог, који релативно правично намирује интересе свих, води ка отвореном дијалогу и води ка социјалном миру.

Србији је то сада најпотребније!

У Новом Саду 29. новембра 2007. године