Са састанка Социјално - eкономског Савета Републике Србије, одржаног 30.11.2007. у Београду

Социјално - економски савет није подржао предлоге Закона о приватизацији јавних предузећа и Закона о праву на бесплатне акције, које грађани остварују у поступку приватизације.

МИНИСТАР ДИНКИЋ ОСТАО УСАМЉЕН

Сви синдикати јавних предузећа (Самостални синдикат енергетике и петрохемије, синдикати Нафтне индустрије Србије, Грански синдикат »Независност«, синдикат ЕПС, синдикат ТЕЛЕКОМ, синдикат ПТТ, Слободна конфедерација синдиката ГАЛЕНИКА, одбили су предлоге Закона о приватизацији јавних предузећа и Закона о праву на бесплатне акције које грађани остварују у поступку приватизације.

Пошто је у преговорима настала „пат-позиција“, председник Социјално-економског савета Бранислав Чанак, предложио је наставак социјалног дијалога.

Сви синдикати прихватили су предлог председника Савета за наставак социјалног дијалога и преговора. Синдикати су тражили да у преговорима учествују и председник Комисије за реструктурирање и приватизацију јавних предузећа Божидар Ђелић, и ресорни министри надлежни за предузећа која су предмет приватизације.

Министар економије и регионалног развоја, који је и предлагач поменутог Закона био је искључив. Одбио је наставак социјалног дијалога.
Предлоге закона упутиће кабинету министара на разматрање, пре упућивања на седницу Владе, где би се усвајао предлог Закона.

Саопштио је да порука, коју је јасно добио од синдиката, указује да даље не треба водити социјални дијалог.
Водио је социјални дијалог са синдикатима и схватио је да су колеге, које су му указивале да је вођење социјалног дијалога са синдикатима »само губљење времена«, биле потпуно у праву.

И синдикати су јасно схватили поруку министра Динкића!

Синдикати не прихватају социјални дијалог као нагодбу по принципу:

ИЛИ УЗМИ  -  ИЛИ ОСТАВИ !

Синдикати прихватају само истински социјални дијалог.

То није декларативни дијалог како га представљају, него дијалог на основама уважавања и равноправности да би се постигао компромис.

Синдикат ЈСО НИС а.д. прихвата, и то је наша синдикална обавеза, наставак преговора са надлежним министарствима.

Наши штрајкачки захтеви, усвојени од стране штрајкачког одбора ЈСО НИС а.д. и ЈСО НИС Нафтагас, потврђени на Великој Скупштини радника НИС-а у СПЕНС-у, и на нашим штрајкачким местима, остају на снази, што је јасно указано на састанку Социјално-економског савета.

Штрајкачки одбор ЈСО НИС а.д. и ЈСО НИС Нафтагас, о даљим штрајкачким активностима редовно ће обавештавати чланове синдиката и раднике.