АНАЛИЗА ШТРАЈКАЧКИХ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА НИС А.Д.

На заједничкој седници Одбора ЈСО НИС а.д. и Централног штрајкачког одбора НИС а.д, одржаној 24.12.2007.године, усвојена је следећа анализа активности синдиката у вези са предлогом Закона о праву на бесплатне акције и проширеним штрајкачким захтевима:

1. У среду, 29.11.2007.године, успешно је организована Велика Скупштина синдиката Нафтне и гасне привреде Србије у СЦП Војводина у Новом Саду, под слоганом „Минут је до 12“, на којој су пред скупом од 2.500 запослених НИС а.д. дефинисани штрајкачки захтеви синдиката.
  2. Под притиском аргумената на Владу Републике Србије одржана је седница социјално-економског савета, уз присуство представника Централног штрајкачког одбора,  на којој су делимично усвојени захтеви синдиката.
  3. Влада Републике Србије усвојила је предлог Закона, 06.12.2007.године, и по хитном поступку  га проследила Народној Скупштини на усвајање.
  4. Синдикати су на основу анализа предложеног Закона упућеног Скупштини, који је маргинализовао права запослених донели јединствену Одлуку о одржавању штрајка упозорења.
  5. Петак, 30.11.2007.године, под слоганом „МИНУТ ЈЕ ДО 12“ одржан је Штрајк упозорења запослених НИС а.д. Први пут у историји синдиката штрајк је организован јединствено уз учешће свих синдиката Нафтне и гасне привреде Србије.
  6. Формиран је Централни штрајкачки одбор синдиката нафтне и гасне привреде Србије на нивоу гране 04.12.2007.године у циљу вршења притиска на Владу Републике Србије.
  7. Одржана је заједничка седница са Председништвом Већа Савеза самосталних синдиката Србије на којој је добијена подршка централе и усвојени јединствени амандмани а пре свега право запослених, бивших запослених и пензионера на доделу акција и самостално управљање њима.

И поред медијске блокаде синдикати су путем плаћених огласа и одржавањем конференције за штампу у Медија центру успели да натерају Владу да усвоји предлоге синдиката и путем амандмана их проследи Народној Скупштини на усвајање.

По усвајању Закона на Народној Скупштини, издаће се посебан Билтен са детаљном анализом о правима запослених за која су се синдикати изборили.

8. У циљу решавања и притиска на Владу, тј.предлагача, Централни штрајкачки одбор НИС нафтне и гасне привреде Србије донео је Одлуку о ступању у штрајк на нивоу гране, за 21.12.2007.године.
  9. У међувремену, пословодство НИС а.д. усвојило је смернице Програма пословања за 2008.годину, којим је било предвиђено минимално повећање зарада и укидање одређених права запослених.
  10. ЈСО НИС а.д, ЈСО НИС Нафтагас и НИС а.д. Независност, формирали су Централни штрајкачки одбор НИС а.д, на чијој су седници дефинисали и проширили штрајкачке захтеве на:
    • Отпис зајма за набавку огрева, зимнице и уџбеника у 2007.години,
    • Повећање масе зарада у 2008. години,
    • Стимулативне отпремнине у 2008. години,
    • Стамбени кредити за запослене у 2008. години и
    • Преиспитивање Менаџерских уговора и издвајање из масе за зараде запослених.

11. Одржано је више састанака у Министарству финансија и ресорном Министарству енергетике на којима су разматрани проширени штрајкачки захтеви и „резултирали“ коначном понудом у вези материјално-социјалног положаја запослених.
  12. Централни штракачки одбор Нафтне и гасне привреде Србије, на седници одржаној 20.12.2007.године, разматрао је досадашње активности на измени Закона о додели бесплатних акција и донео јединствене ставове, изузев СО НИС РНП, о замрзавању штрајкачких активности, до усвајања захтева на седници Народне Скуштине.

На истој седници донета је Одлука да се одустаје од штрајкачког захтева број 2. Стратегија приватизације НИС-а с обзиром да је Влада Републике Србије одложила усвајање страгегије. Синдикати задржавају право преговарања и активног учешћа у изради стратегије приватизације и доношења посебног Закона о приватизацији НИС а.д.
  13. Централни штрајкачки одбор НИС а.д. прихвата ставове Централног штрајкачког одбора Нафтне и гасне привреде Србије, изузев Синдикалне организације НИС РНП, о замрзавању штрајка.

У другом делу састанка Централни штрајкачки одбор НИС а.д. уз присуство послодавца,  разматрао је понуду послодавца и донео јединствене ставове, изузев СО НИС РНП, о замрзавању штрајкачких активности, с обзиром да је већина штрајкачких захтева прихваћена.

Синдикална организација НИС РНП проширује 20.12.2007.године штрајкачке захтеве и потврђује одлуку о уласку у штрајк 21.12.2007.године.
  14. У Министарству финансија је одржан састанак представника ЈСО НИС а.д, ЈСО НИС Нафтагас и УГС НИС Независност, 21.12.2007.године, где су разматрани проширени захтеви Централног штрајкачког одбора НИС а.д. од којих је већина прихваћена и прослеђена послодавцу НИС а.д. на реализацију.
  15. Представници Централног штрајкачког одбора НИС а.д. су 24.12.2007.године, одржали састанак са послодавцем, на ком су потписани Споразуми о реализацији штрајкачких захтева:
    • Отпис зајма за набавку огрева, зимнице и уџбеника
    • Повећање масе зарада у 2008.години
    • Стимулативне отпремнине у 2008.години
    • Стамбени кредити за 2007.годину
    • Преиспитивање менаџерских уговора и издвајање из масе за зараде запослених
  16. На састанку одржаном 24.12.2007.године, између генералног директора НИС а.д. и председника ЈСО НИС а.д, ЈСО НИС Нафтагас и СО НИС РНП, заједнички је констатовано да је за већину штрајкачких захтева постигнут договор. На истом састанку договорено је да се од 15.01.2008.године крене у преговоре око:
    • Вредновања свих радних места са посебним аспектом на производна радна места,
    • Доношења недостајућих аката из Колективног уговора о раду
    • Израде социјалног програма.
  17. Одбор СО НИС РНП 25.12.2007.године донео је Одлуку о прекиду штрајка, констатујући да је већина штрајкачких захтева испуњена.
ПО ОДЛУЦИ ЦЕНТРАЛНОГ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА НАФТНЕ И ГАСНЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ И ЦЕНТРАЛНОГ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА НИС А.Д. ШТРАЈК ЗАПОСЛЕНИХ У НИС А.Д. ОСТАЈЕ ЗАМРЗНУТ ДО УСВАЈАЊА АМАНДМАНА НА СЕДНИЦИ НАРОДНЕ   СКУШТИНЕ.