logo

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 27 гостију и нема пријављених чланова

Питања

pitanja.gif

ГАСПРОМ ЊЕФТ ПРОСЛЕДИО МАЊИНСКИМ АКЦИОНАРИМА ПОНУДУ О ОТКУПУ АКЦИЈА

Данас је Гаспром њефт објавио намеру о откупу акција НИС-а, које се налазе у промету на слободном тржишту. Понуда важи 45 дана. За откуп максимално може бити предложено 31.180.256 акција НИС-а (19,12 одсто овлашћеног капитала), које су подељене грађанима Србије. Одобрење за почетак процедуре откупа акција НИС-а Гаспром њефт је добио 28. јануара од Комисије за хартије од вредности Републике Србије.

Цена акција је одређена у износу од 4,8 евра по акцији. Процена је одређена у складу са законом РС и условима Купопродајног уговора о куповини 51 одсто акција НИС-а, који је потписан између Владе Србије и Гаспром њефта  2009. године. Гаспром њефт је прузео акције НИС-а по истоветној цени.

 „Понуда о откупу акција НИС-а за мањинске акционаре јесте обавеза коју Гаспром њефт испуњава, а која је предвиђена Споразумом са Владом Србије. За време управљања НИС Гаспром њефтом, успели смо да повећамо  производне и финансијске  показатеље, обезбедимо да компанија буде профитабилна, као и да осигурамо наставак инвестиција у свим областима пословања. Први пут за 20 година повећана је производња нафте и гаса – у последњој години повећана је за 30 одсто, обим прераде у 2010. години повећан је за 7,7 одсто. Рафинерије НИС-а су за 25 одсто повећале капацитете за откуп евродизела, и овим горивом снабдевају приближно половину тржишта Србије. До  2020. године НИС намерава да достигне установљене стратешке показатеље: да удвостручи обим прераде и реализације нафтних деривата и утростручи производњу нафте и гаса. Компанија ће наставити са радом и развојом, а све у интересу свих својих акционара”, изјавио је заменик председника Извршног одбора Гаспром њефта, председник Управног одбора НИС-а, Вадим Јаковљев.

Информације:

НИС је једина вертикално интегрисана нафтна компанија у Србији. Припадају јој две рафинерије у градовима Панчево и Нови Сад, са капацитетом 7,3 милиона тона годишње, као и фабрика за производњу течног нафтног гаса у Елемиру. Компанија својим радом на територији Србије, Анголе, Босне и Херцеговине, производи око 1,5 милион  тона нафтног еквивалента годишње. Компанији припада 480 бензинских станица. У Србији је НИС водећи добављач нафтних деривата. У компанији ради 11.000 запослених.

Гаспром њефт је преузео  51 одсто НИС-а у 2009. години. Акције је откупио од Владе Србије, која је била једини акционар компаније. За контролни пакет Гаспром њефт је платио 400 милиона евра. У Споразуму са Владом такође је предвиђена обавеза Гаспром њефта да инвестира у модернизацију НИС-а најмање 500 милиона евра до 2012. године. Резултат модернизације биће повећање квалитета нафтних деривата до европских стандарда (евро-5) и повећање еколошке безбедности производних процеса.

Влада Србије је 2009. године донела одлуку да део свог пакета акција НИС-а подели грађанима Србије, након чега је у њеном власништву остало нешто мање од 30 одсто акција НИС-а. Компанија је 2010. године прешла из затвореног акционарног друштва (ЗАД) у отворено акционарно друштво (ОАД). Од 30. августа акције НИС-а налазе се на Београдској берзи.

По Споразуму са Владом Србије формирање цена акција за откуп од мањинских акционара укључивало је три параметра: да цена не сме бити нижа од просечне цене трговања на берзи за последња три месеца, не сме бити нижа од цене последњег дана трговања који претходи објављивању „Обавештења о намери”, и не сме бити нижа од цене акције приликом куповине контролног пакета компаније Гаспром њефт.  Од сва три параметра, највећа је била цена коју је за акције НИС-а платио Гаспром њефт.  „Обавештење о намери” за откуп акција, било је објављено 13. јануара.

По истеку рока понуде, новац од продатих акција биће пребачен на рачуне власника акција у динарима, по курсу на дан уплате, али не нижим од курса динара од 13. јануара 2011. године. Тако цена сваке акције износи 506,48 динара.